Тя призова да работят и за защита на българите зад граница

За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата за българите в чужбина призова вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в приветствието, с което откри традиционната посланическа конференция в София.

„Министерството на външните работи е създадено преди 140 години с 12 служители. Днес броят им за съжаление не е променян от 1980 г., но открихме за две години три нови мисии, предстои откриването на четвърта. През 80-те години на миналия век същият брой служители като днес са обслужвали 75000 българи в чужбина, днес само в Лондон обслужваме население с размерите на Пловдив. Всичко това нямаше да е възможно без вашата отдадена работа, без вашето усещане за кауза. Без усещането, че нашата , вашата работа е кауза, няма как да се справяме с предизвикателствата“, обърна се Екатерина Захариева към 66 български посланици.

„Ние сме зад граница, за да подпомагаме и да поддържаме топлата връзка на българските граждани в чужбина с България, да съдействаме за откриването на повече училища. Много моля българските дипломати да бъдат активни също в тази посока. Това е начинът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с надеждата, че някои от  тези хора един ден ще се върнат тук.“, заяви още външният ни министър.

Тя подчерта, че по време на успешно приключилото преди година първо за България европейско председателство българската дипломация е натрупала много опит, самочувствие, познание, които сега трябва да бъдат използвани при организацията на първото българско председателство на Берлинския процес догодина съвместно с Република Северна Македония. „Фактът, че няма държава член на ЕС, която да не желае консултации по темата Западни Балкани с български дипломати, министри, правителство, показа, че мисията на българското европейско председателство бе добре изпълнена. Доказателство за това е, че България успя да стане член на Берлинския процес“, подчерта Екатерина Захариева. Сред планираните приоритети на предстоящото ни заедно с Република Северна Македония председателство на Берлинския процес външният ни министър посочи свързаността, помирението чрез образование и екология.

Захариева: Трябват инвестиции в киберсигурността

Като други основни приоритети на външната ни политика освен европейската интеграция на Западните Балкани министър Захариева открои  развитието на отношенията със страните от Азия, Залива и Африка. „В Азия се намират 7 от държавите, които са членове на Г 20 и традиционно добрите отношения, които имаме, трябва да се материализират в по-тесни икономически връзки“, заяви Екатерина Захариева. Тя призова и за активизиране на икономическото сътрудничество със страните от Залива, където през последните две години България откри две нови посолства – в Рияд и  Абу Даби.

Външният ни министър изтъкна и Африка и отношенията със страните южно от Сахара, което ще бъде приоритет и на новата Европейска комисия, и където България може да има по-активна роля. „Ние не сме били колонизатор, голяма част от  елита на тези страни е завършил в България, имат министри, които говорят български. Така че предстои много повече работа и фокус на България в този континент. В годините на бюджетни рестрикции България остана само с три посолства на юг от Сахара - това е крайно недостатъчно. Трябва да помислим да разкрием поне в най-големите държави там търговски представителства и генерални консулства“, заяви Екатерина Захариева.

Като едно от основните предизвикателства пред света днес външният ни министър определи поставянето под съмнение на установения международен правен ред. Екатерина Захариева коментира, че въпреки различията със САЩ по някои теми, ЕС и САЩ са стратегически партньори и няма как да не работят заедно. „Имаме общи споделени ценности – правата на човека, върховенството на правото, демокрацията. Няма как  ЕС и САЩ да не бъдат близки“, заяви Екатерина Захариева.

Традиционната посланическа конференция беше открита в навечерието на професионалния празник на българската дипломатическа служба, която на 19 юли празнува 140 години от своето основаване. Първите три български посолства на България през 1879 г.  на България са открити в Белград, Букурещ че въпреки  и Цариград. Днес страната ни има повече от 100 мисии в чужбина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес