Според прокуратурата те не поддържат инвестициите, срещу които са взели българските си паспорти

Главният прокурор поиска да бъде отнето българското гражданство на двама души – египтянин и пакистанец. Причината е, че двамата бизнесмени не поддържат инвестициите, срещу които са взели българските си паспорти.

За всеки от тях главният прокурор е сезирал министъра на правосъдието, който може да отправи предложение до президента за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Предложенията касаят Магди Мохеб Камил Кассабгуи от Египет и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани от Пакистан.

Магди Мохеб Камил Кассабгуи е роден в Кайро. Придобил е българско гражданство с указ от 2018 г.. Според прокуратурата обаче е укрил факти, които нямаше да му позволят да вземе българско гражданство. Освен това неподдържа инвестицията, станала основание да го получи, поне в минималния законов срок от две години.

Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани е роден в Карачи. Придобил е българско гражданство също през 2018 г. Но и той е укрил факти, които нямаше да му позволят да го получи. И той неподдържа инвестицията, станала основание за българско гражданство, поне в минималния законов срок от две години.

През юни главният прокурор отправи предложения до министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията на четири лица - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.