Новината съобщи лично президентът Доналд Тръмп

Поредна ескалация на напрежението между Съединените щати и Иран. Американски военен кораб е свалил ирански дрон в Ормузкия проток, съобщи лично президентът Доналд Тръмп. През юни, Иран свали американски безпилотен апарат в същия район.

Решението за свалянето на иранския дрон е взето след като летателният апарат се приближил опасно близо до американски боен кораб, патрулиращ в Ормузкия проток.

„Това е поредното от много провокативни и враждебни действия на Иран срещу плавателни съдове в международни води. Съединените щати си запазват правото да защитават нашите служители, транспортни средства и интереси и призовават всички държави да осъдят опитите на Иран да попречи на свободата на корабоплаване и световна търговия. Призовавам също другите страни да защитят собствените си кораби в Ормузкия проток”, каза Доналд Тръмп.

Ирански кораби опитали да задържат британски танкер в Персийския залив

Иранските власти обявиха, че няма информация за свален дрон и всички апарати са се завърнали в базите. Това е поредното доказателство за растящото напрежение между Вашингтон и Техеран. Иран обяви в четвъртък, че е задържал чуждестранен танкер с 12-членен екипаж, по подозрение за контрабанда на петрол в Персийския залив. Съединените щати обвиняват Иран, че стоят зад нападенията срещу шест петролни танкера през последните месеци.

„Съединените щати се намесват, за да направят тези води несигурни за Иран. Не можеш обаче да направиш тези води несигурни за една държава и сигурна за други. Не можеш просто да пренебрегнеш възможността за катастрофа. Всички трябва да работим, за да го избегнем”, посочи министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф.

Междувременно, средната цена на петрола от ОПЕК поевтиня с долар и 50 цента до 63,10 долара за барел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.