Причината - понижаване в длъжност на учителка

Родители на ученици от казанлъшкото Основно училище "Георги Кирков" настояват за оставка на директора на училището.

Протестите тръгнаха от понижаването в длъжност на един от известните и дългогодишни  преподаватели в града Стефка Чакалова. Оказва се, че няма да води през първи клас тази година, въпреки че изключително много родители са предпочели учебното заведение именно заради нея. Предложена й е работа, като преподавател в занималня.

Коментираната причина за напрежението в учебното заведение е, че деца напускат училището, отивайки след 4. клас в други училища. Това води до финансови загуби за учебното заведение и било повод за натиск спрямо учителите. подкрепа за учителката са изразили близо 1000 души в импровизирана подписка.

ПРОТЕСТНИ ЛИСТОВКИ: Кой и защо заплашва училищно ръководство?

„Проблемът ескалира след една смяна на учител в последния момент. Ние си бяхме записали децата тук. Преди две седмици поискаме среща с директорката. Тя ни събра и изпъди децата от стаята, в която бяхме ние”, коментира един от протестиращите. Друг пък определи поведението на школската шефка като арогантно. Дъщерята на Стефка Чакалова беше на протеста и подкрепи родителите.

Протест "За" и "против" училищна директорка в София

„Никой в това училище не е понижаван. Паралелките са намалени поради намаления план-прием и поради това, че в момента завършват пет деца 4.клас. Автоматично сме принудени да направим избор между учителите, като водещи критерии за избора са образование, професионална квалификация, професионални качества и умения на всеки един от тях”, обясни директорът на училището инж. Любомира Абдишева.

Повече по темата гледайте във видеото

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.