Снимка: iStock
Препоръчителната доза на рибни ястия е 380 грама седмично
Консумацията на три рибни ястия всяка седмица снижава риска ни от рак на червата, установи проучване на специалисти от Оксфордския университет, предаде БТА.
Екипът на Лиса Уайлд изследва хранителния режим на 476 160 души, които отговорили на специално разработени въпросници. В тях се наблягало на редовната консумация на рибни продукти. Анкетираните, които попадали в тази категория, показали намален риск от рак на червата с 12 процента.
Защо средиземноморската диета е толкова полезна?
За да държим настрана това заболяване, е препоръчително да консумираме около 380 грама риба седмично. Най-полезни в случая са тлъстите риби като сьомгата и сардините. Хора, консумиращи седмично по 123 грама от тях, са с 10 % по-нисък риск от рак на червата.
Типичната рибна порция е от около 100 грама, така че прибавянето дори на едно ястие от тлъсти риби седмично може да бъде благотворно за нашето здраве.
Рибата е по-полезна от месото, твърдят учени
Тези морски продукти са богати на мастни аминокиселини, които предпазват организма ни от възпаления.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook