Нинова всява паника, гражданите да бъдат спокойни, призова Красимир Ципов

ГЕРБ и БСП влязоха в задочен спор по темата дали се налага да сменят личните карти всички онези граждани, които се оказаха "хакнати" с пробива в базата данни на НАП.

В изявление пред медиите в парламента соцлидерката Корнелия Нинова обяви инициатива на "БСП за България" - правителството да смени безплатно за своя сметка всички лични карти, ако собствениците им пожелаят. Това да стане в срок до три месеца, е записано в проекторешението на социалистите, обясни Нинова.

След хакерската атака: НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

По думите й управляващите се оказали "безсилни и безхаберни", затова от БСП излизат с това предложение. Това е политическо хакерство с цел да се всява паника, опонира в кулоарите на НС Красимир Ципов от ГЕРБ.

"Българските граждани да бъдат спокойни. Хубаво е да разберат, че не трябва да сменят личните си документи", призова бившият заместник-министър на вътрешните работи. Той успокои, че с изтеклите данни няма как да се извършат измами и злоупотреби с имотите, МПС или средствата на хората.

Какво да направя, ако личните ми данни са незаконно разпространени?

"Корнелия Нинова трябва да разбере много ясно, че така няма да натрупа никакъв дивидент. Изключителен популизъм е това да карат хората да ги подменят. Гражданите да са спокойни - не трябва да подменят личните си документи", убеден е депутатът от вътрешната комисия.

Преди ден НАП пусна специалното приложение, чрез което всеки може да провери дали е станал жертва на хакерската атака, за която се разследва служителят на "ТАД Груп" Кристиян Бойков, вече с обвинение за тероризъм. За 189 души, при които освен ЕГН, са изтекли и други лични данни, ще има разпращане на лични съобщение от приходната агенция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.