"Участниците в тази провокация и досега се крият, тъй като се страхуват, че ще бъдат разобличени", добави тя

САЩ използват инсценираното отравяне на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия за изостряне на отношенията с Русия, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая „Скрипал"

„В САЩ продължават да използват миналогодишната инсценировка с отравянето във Великобритания на бившия британски агент и неговата дъщеря за изостряне на отношенията с Русия. Това е откровена провокация, участниците в която и досега се крият, тъй като се страхуват, че ще бъдат разобличени”, заяви Захарова. Според нея, всичко това служи единствено като предлог за въвеждането на санкции срещу Русия въз основа на американския закон от 1991 година „За контрол над химическите и биологическите оръжия”.

Захарова подчерта, че в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие, Русия отдавна е ликвидирала запасите си него, в което международните инспектори са могли да се убедят нееднократно. В същото време САЩ притежават арсенал, с който не бързат да се разделят, допълва официалният говорител.

САЩ въведоха втори пакет санкции срещу Русия заради делото „Скрипал”, тъй като Москва не е предоставила исканите гаранции в рамките на американския закон. Първият пакет санкции беше въведен на 27 август 2018 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.