"Те са много и са унищожителни", добави държавният глава

След като в петък Борисов обяви, че бившият шеф на НСО ген. Данчо Дяков е „изритан” от президентството заради огромните скандали на „Дондуков” 2, в събота Радев отвърна на удара. Президентът обяви, че няма да коментира интригите на премиера, а скандалите не били в президентството, а в правителството.

Освободиха от длъжност началника на НСО

„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа.“ Това заяви държавният глава Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на президентската институция.

Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков. „Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, добави президентът.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя. „Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава.

Борисов: Осигурихме 82,510 млн. лв. за ремонта на самолетите (СНИМКИ)

Борисов не коментира изказването на Радев, но последваха два поста във Facebook профила му.

В първия премиерът обяви, че са отпуснати парите, необходими за ремонта на самолетите СУ-25, за да бъдат годни за летене, докато дойдат новите F-16.

А във втория определи повишения кредитен рейтинг на България от агенция Fitch Ratings като оценка за реформите, извършени от правителството. Според рейтинговата агенция България може да приеме еврото най-рано през 2023 година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.