Румен Радев оспорваше промените, които позволяват службата „Военна информация” да бъде оглавена от цивилен

19-тото вето на президента беше официално отхвърлено. На 5 август Румен Радев реши да върне законопроекта отново за разглеждане от депутатите, а причината бяха промените, които позволяват службата „Военна информация” да бъде оглавена от цивилен.

В четвъртък депутатите се изправиха пред поредното президентско вето, което левицата защитаваше от трибуната на парламента. „Военна информация” е част от системата на отбраната. Именно затова ръководителят на тази служба трябва да бъде военнослужещ”, заяви  Николай Цонков от БСП.

„Не разбирам и не приемам това отношение, че ако не си военен - за нищо не ставаш”, каза Маноил Манев от ГЕРБ.

„Този спор ми прилича на спора за това каква да бъде котката – бяла или черна. Не е важно какъв цвят е котката – важно е да лови, мишки”, заяви Милен Михов, „Обединени патриоти”, ВМРО.

Волен Сидеров използва момента, за да разкритикува остро вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и за пореден път поиска оставката му.

„Военното разузнаване е пред фалит, пред срив. Същият този министър, който с лека ръка даде 2 млрд., за да купува чертежи, на които са нарисувани самолети, но не знам дали са и нарисувани. Същият този министър, който продава вкусни апетитни парчета от българската земя, трябва да подаде оставка, ако иска правителството да оцелее”, коментира Волен Сидеров.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване

От Пловдив Каракачанов отговори - от една година Сидеров „хем искал оставки, хем бил във властта”. В същото време искал да изглежда и като опозиционер. „Обаче няма дупе да скочи на Бойко Борисов или на някой министър от ГЕРБ. Бива ли да ми искаш оставката за сделката със самолетите F-16 при положение, че четирима министри полагат подпис под този договор. И забележете и министър от „Атака” – министърът на икономиката. Е, ти не искаш оставката на своя министър заради американските самолети, а искаш моят”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Ветото беше подкрепено единствено от левицата, а „Атака” се въздържаха. В същото време, социалистите се вслушаха в призива на президента и поискаха промяна в правилника на Народното събрание.

„Министър–председателят да се явява поне веднъж в месеца в парламента, за да дава отчет за работата на правителството и за изпълнение на неговите приоритети”, заяви Крум Зарков, БСП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.