Инцидентът е станал по време на полет от Москва до Санкт Петербург

Владимир Федорушкин, отличен пилот и бивш командир на руския президентски самолет, разкри, че веднъж той и неговите пилоти са преживели спешна ситуация с Владимир Путин на борда, която е била толкова опасна, че почти е могла да доведе до сериозен инцидент, предаде БГНЕС.

Пред РИА нвости Федорушкин обясни, че инцидентът е станал по време на полет от руската столица до родния град на Путин Санкт Петербург. „Времето и в Москва, и в Санкт Петербург беше много лошо за летене, със странични ветрове и на двете места. И така, ние излетяхме и докато бяхме на около 5-6 000 метра във въздуха, изпаднахме в турбуленция. Беше буря в ясно небе.“, припомни си пилотът.

Според пилота-ветеран, полетът е бил най-трудният му полет в четиридесетгодишната му служба като професионален авиатор.„Автоматичният ни пилот продължаваше да бъде извън контрол, изкачихме се на девет хиляди метра и се разклатихме толкова зле, че ако не бяхме закопчали предпазните колани, щяхме да се озовем с глави на тавана “, каза Федорушкин."По време на приземяването в Санкт Петербург дъждовната вода беше толкова силна, че почти покриваше летището.", отбеляза пилотът.

Федорушкин каза, че след кацането на летището в Пулково в Санкт Петербург, Путин го помолил да дойде в кабинета му, за да попита „какво е това“.„Говорихме малко за това. Разбира се, че беше неприятно изживяване. Вероятността самолетът да излети от кацащата лента беше около 90 процента. Но успяхме “, завърши пилотът-ветеран. Федорушкин не уточни кога се е случил инцидентът.

Президентът на Русия лети на борда на силно модифицирана версия на Ил-96, руски самолет с широка каросерия, проектиран от корпорация "Илюшин". Флотът на президентските Ил-96 се състои от четири самолета, всички те са построени от Воронежската авиационна фабрика. Твърди се, че самолетът има серия от усъвършенствани функции за сигурност, включително защитно покритие по протежение на рамката за объркване на радари, система за заглушаване срещу ракети MANPAD и дори собствена система за ПВО. Първият от самолетите е доставен през 1995 г., като още три са приети съответно през 2003, 2013 и 2015 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.