Този показател се влияе от урбанизацията и отличното щастие, смятат експерти

През последните 120 години продължителността на живота в Русия се е увеличила с почти 2,5 пъти – от 30 на 73 г., сочат данните на руската статистика, предаде БГНЕС.

Този показател се влияе от щастието в живота, както и от урбанизацията, е мнението на доцента в катедрата по икономическа статистика на Руския икономически университет „Плеханов” Олга Лебединская.

В същото време, според Федералната служба за държавна статистика, през миналия век хората в провинцията са живели по-дълго, отколкото в градовете - съответно 30,6 години и 29,8, а през този век съотношението се е променило: сега в града средната продължителност на живота е 73,3 години, а в селските райони - 71,7.

Евростат: Жените у нас живеят средно със 7 години по-дълго от мъжете

„Тези показатели се влияят не само от естествените условия на живот - климат, пол, генетика, екология, начин на живот, но и от това колко щастливо живее човек, тоест социално-икономическите условия, здравеопазването”, казва Лебединская.

В допълнение, тя каза, че урбанизацията е важен фактор. „Това се дължи на по-високите доходи на градското население, по-високата степен на достъп до медицински грижи и други социални услуги. Влиянието на тези фактори е толкова значително, че компенсира социалния стрес и околната среда”, смята експертът.

Тя добавя, че освен дисбалансите в продължителността на живота на населението в градовете и селските райони, съществува още по-голяма пропаст между мъжете и жените, както и териториалните дисбаланси. „Въздействието на урбанизацията се проявява не само в продължителността на живота, но и в стимулиране на смъртността и потискане на раждаемостта“, каза доцентът.

„Преди това кратката продължителност на живота се свързваше предимно с изключително ниско ниво на здравеопазване, както се вижда от данните за жертвите на пандемии, липсата не само на лекарства за селското население, но и информация за възможните варианти за лечение. Има проучвания, според които, ако нямаше инфекции в света, тогава продължителността на живота щеше да се увеличи до 140 години “, заключи Лебединская.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.