На площад „Тянанмън” бяха изстреляни 70 топовни залпа

Най-големият военен парад в историята се проведе днес Китай. 15 000 военни, 580 единици сухопътна техника и 160 самолета и хеликоптера отбелязаха 70-ата годинишнина от създаването на Китайската народна република. Парадът премина на фона на нови протести в Хонконг.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Безпилотни летателни апарати на голяма височина. Дронове, летящи с висока скорост и разузнавателни дронове със стелт покритие показа на днешния военен парад китайската армия.

През площад Тянънмън в Пекин премина и новата стратегическа крилата ракета „Дунфен“-100. Според някои медии, тя може да преодолее системите за противоракетна отбрана на Съединените щати и да порази цели на големи разстояния.

Тържествата отбелязват 70 години, откакто на 1 октомври 1949 година Мао Дзъдун оповестява началото на народната власт в Китай, след като комунистите надделяват в кървавата гражданска война. В деня на тържеството, продължаващите вече 4 месеца протести в Хонконг, ескалираха рязко. За първи път от началото на масовите демонстрации полицай в Хонконг стреля по протестиращ с бойно оръжие.

Според властите, недоволните от управлението са използвали вещество с неизвестен произход, от което много полицаи и журналисти са получили изгаряния. Малко преди това парламентът на Хонконг беше спешно евакуиран.

 

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.