Извършителят е задържан

Трима българи и един американец са убити при стрелба в жилищна сграда в Чикаго, потвърди пред NOVA Иван Анчев, генерален консул на България в Чикаго. 

Тежкото престъпление е станало вечерта срещу неделя. Задържан за убийствата е съсед на жертвите. Полицията е иззела оръжието на престъплението, съобщи говорителят й Том Ахерн.

Заподозреният е 67-годишен пенсиониран строителен работник. Той застрелял четирима свои съседи в дома им. След това се качил в апартамент на горния етаж и прострелял още една своя съседка, която е в болница в критично състояние.

Мотивите за стрелбата се изясняват. Арестуваният бил конфликтна личност и често се карал със съседите си.

„Съседът отишъл в техния апартамент и открил огън по четирима души, които вечеряли на маса. Причините не са ни известни. Убил ги е всичките. Той е познавал всички в сградата, както и те него. Не знаем какво го е подбудило точно днес. Съседите му казват, че имал проблеми да контролира гнева си. Повечето от тях имали проблеми с него, но не и толкова големи”, заяви Антъни Ричио от полицията в Чикаго.

Неизвестен откри стрелба близо до синагога в Германия, имало и втора (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му най-вероятно става въпрос за битово убийство, породено от психическото състояние на извършителя.„Двама от убитите българи са съпрузи в ранните си 40 години, третата жертва е майката на убития мъж”, обясни пред NOVA Иван Анчев. „Това са хора без криминални прояви. Мирни български граждани, които са живели съвсем нормален живот в САЩ”.

„Той е задържан, не е българин”, заяви генералният консул в Чикаго.

Двама служители на реда са убити при стрелба в полицейски участък в Италия

Не е известно към момента жертвите да са били в конфликт с нападателя, за който се предполага, че е техен съсед, съобщават от МВнР. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева следи случая още от самото му начало, като е дала по случая указания на генералния ни консул в Чикаго. Генералното ни консулство в Чикаго е във връзка с местните власти и е готово да оказва необходимото съдействие, заявяват от МВнР.

Барикадиралият се мъж в „Овча купел" заплашвал с убийство след отказ да бъде нает на работа

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.