Започването на преговори за членството на страната в ЕС изисква пълно единодушие на членкте на Общността

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха да се договорят за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Общността. Основен противник на тази идея е френският президент Еманюел Макрон. Той настоява ЕС да реформира правилата за членство преди приемането на нови страни членки. Очаква се днес лидерите отново да опитат да убедят Макрон в това, че Брюксел трябва да уважи усилията от страна на Скопие и Тирана.

3 страни блокираха старта на преговори с Тирана и Скопие за членство в ЕС

По време на българското председателство разширяването на Европа с включването на Северна Македония и Албания беше изтъквано като основен наш приоритет.

„Ако се стигне до блокада, това ще означава три неща: грубо погазване на правилата на ЕС, опасност от дестабилизация в региона и брутален удар по външнополитическите приоритети на България”, коментира в студиото на „Здравей България” журналистът Любчо Нешков.

Меркел: Шансовете за определяне на дата за преговори с Албания и Македония не са добри

„Нарушаването на отношенията между България и Северна Македония започна миналата година, когато Патриотите пропуснаха призива на македонците ние да станем „църква майка”. Какво повече трябваше да получим като искане? Ако Балканите бъдат изолирани, какво ще чакаме ние? Сътресенията ли?”, попита Нешков.

Според него сега "всичко е в ръцете на премиерите на двете страни, които имат много тежък проблем с обкръжението си”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си