Темата ще се обсъжда и в петък на срещата на върха в Брюксел

Европа с лоши новини за Северна Македония и Албания. Брюксел замрази старта на преговорите за присъединяване на двете страни.  причината - френският президент Еманюел Макрон настоява ЕС да реформира правилата за членство в общността преди да присъединява нови страни-членки.

Все пак надежда за Скопие има. По настояване на България, Северна Македония и Албания са споменати в заключителния документ.

Европейските лидери не успяха да преодолеят съпротивата на Франция . Френският президент Еманюел Макрон настоява Европа да реформира правилата си за членство преди да приема нови членове. По инициатива на България в заключенията на лидерите днес бе включен текст за даване на перспективата за членство на двете Балкански страни по време на хърватското председателство в началото на следващата година.

Меркел: Шансовете за определяне на дата за преговори с Албания и Македония не са добри

Нито изпълнените условия на Брюксел, нито че смениха Конституцията и името на страната си - нищо от усилията на Скопие и Тирана не беше достатъчно за Еманюел Макрон. Натиска и недоволството на останалите европейски страни също не го убедиха, че не е добре Европа да пуска сигнал за неизпълнени обещания. С тези сътресения приключи последния съвет за Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, чийто мандат изтича.

Ако Борис Джонсън си тръгна доволен със споразумение в джоба за напускане, то албанския и македонски лидер отпътуваха, след като им бе затворена вратата за влизане.

А това не повод за празничен финал на мандата на Доналд Туск и Жан Клод Юнкер, за които днешната среща на върха е последна.“Нека бъда съвсем ясен: Северна Македония и Албания не са виновни за това. И двете страни са направили това, за което са помолени. Те са готови. За съжаление, няколко държави-членки все още не са готови. Лично аз смятам, че това беше грешка”, заяви Доналд Туск.

А за Жан Клод Юнкер грешката е историческа. “Аз съм много разочарован”, каза той.Премиерът на Италия отиде още по-далеч като каза, че връщаме тези страни на османската империя, а основният виновник към когото насочиха пръст е Еманюел Макрон. „Не работи добре с 27 страни, ще работи ли по-добре с 28, 29, 30?”, попита държавният глава на Франция.

България, която заложи престижа на цялото си европейско председателство на Западните Балкани, успя да прокара текст за перспектива в официалния документ на срещата. Лидерите подписаха и декларация за Турция, с която осъдиха военната интервенция в Сирия.

От срещата на върха излезе и добра новина за българските превозвачи. В европейски страни подготвиха документа, с който предупреждават европейските страни за негативното въздействие на Мобилния пакет със залегнали в него условия за българските камиони.

Премиерите отбелязват както негативите върху транспортния сектор, така и за околната среда, чието опазване заляга в приоритетите на Новата европейска комисия. Мобилният пакет е в процес на преговори между отделните институции и все още може да претърпи някои изменения.

Каракачанов: Северна Македония е по-достойна за СССР отколкото за ЕС

„Нищо не е приключило, просто е отложено. Отчетена беше огромната работа, която свършиха колегите в Северна Македония и Албания. Да, безспорно има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са „за” тези две държави да получат своята перспектива”, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Освен това Борисов е посъветвал македонския си колега Зоран Заев да не подава оставка. 

„Свършил е много работа и има още какво да се направи”, коментира Борисов. „Те са емоционални, положиха много усилия – никоя държава досега не си е сменяла името”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.