Времето е пари или парите са време?

Как да разменяме услуги, без да плащаме? В ерата на материалните неща все повече хора търсят отговор на този въпрос. Така се появява нова икономика - без пари. Наричат я солидарна. В нея се разменят услуги, а паричната единица е време.

„Например, учителка по философия даваше уроци по пиано на моите две дъщери, а едно момиче, което работеше в кино индустрията, дойде вкъщи и ме научи да правя суши. Беше гениално”, разказва Нели Георгиева, културен медиатор в асоциация за размяна на услуги.

Нели работи в една от парижките асоциации за размяна на услуги. В началото е само член. Предлага и опитва много от възможните услуги.

Кристалина Георгиева предупреди за рекордния световен дълг

„Първата услуга, която дадох на група хора, беше ателие по българска кухня. Имах голям успех. Научих ги да правят таратор, баница и боб. Всички бяха много доволни”, добавя тя.

Нели споделя, че идеята за солидарната икономика бързо й става близка. Връща я към спомени от родната България. Разказва, че в детството си това да помолиш съсед за услуга било най-нормалното нещо. Докато във Франция и в по-големите общества се чувстваш много по-изолиран и сам. Поради тази причина създаването на такъв тип асоциации има смисъл.

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика

В Европа концепцията за икономиката без пари се пренася от Канада. Франция е една от първите страни, която се възползва от нея.

През 2002 г. една канадка постоянно искала услуги от своите съседи. В един момент решила да структурира идеята. Така се появява “акордори”, което означава взаимопомощ. "Акордори" е била създадена да се бори с бедността и изолацията на хората, но днес вече е нов тип консумация, тъй като паричната единица е време.

Наближава ли нова финансова криза?

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.