На места вятърът във вторник достига 100 км/ ч.

Първият сериозен сняг и силният вятър усложниха обстановката по пътищата  в цялата страна.

СНИМКИ ОТ ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА ВИЖТЕ ТУК

Жълт код за обилен снеговалеж е в сила за 17 области, а заради виелиците в планините има условия за снегонавявания. На места вятърът във вторник достига 100 км/ ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ

Към 19.00 ч. на прохода „Петрохан” времето е снежно, ветровито мъгливо. На върха снежната покрива е почти 10 см. Пътната настилка е опесъчена. В следобедните часове обаче шофьорите се оплакаха от недобре почистени пътища в района. „Направо е Ад. От разклона на Годеч до малкия „Петрохан” и Гинци е заледено“, сподели един от шофьорите.

Снеговалежът започна още от рано сутрин и продължи през целия ден. Имаше и шофьори, които подцениха зимната обстановка и се опитаха да преминат през прохода с летни гуми.

На пътуващите Красимир и Валери им се наложило на пътя да преместят задните зимни гуми отпред, за да могат да изкачат снежния път. „Три часа сменяне на гуми и боксуване. На едно място шест коли се бяхме събрали. Зимата ни свари неподготвени”, сподели пред NOVA шофьорът Красимир.

На прохода „Шипка” има около 10 см сняг.  Северната страна на склона е заледена. Заради лошото време станаха и десетки пътни инциденти. Тир катастрофира вторник следобед край Велико Търново в посока прохода „Хаинбоаз“.

„На моста катастрофирах. Имаше лед , а камионът е празен и поднесе. Не съм карал бързо”, разказа шофьорът на катастрофиралия тир.

Снегът затрудни движение на тирове по Подбалканския път. Над 20 тира, камиони и бусове стояха с часове в зимния капан между Антон и Клисура. Снегопочистваща техника пристигнала на място, след като бедстващите шофьори подали сигнал на тел.112.

ЗИМЕН ВТОРНИК: Ще падне ли първият сняг в равнините?

От Пътната агенция заявиха, че снегорините са излезли навсякъде, където е имало нужда.

„Очакваме падане на температурите през нощта. За да се избегнат заледявания, цялата снегопочистваща техника ще работи на пълни обороти“, заяви Иван Досев от АПИ

Затворени за камиони над 12 тона остават проходите – „Петрохан” и „Троян-Кърнаре” .

Заради снега тежка бе и ситуацията и по пътищата в София и региона. Общо 166 снегорина отговарят за снегопочистването в столицата. Въпреки това движението се усложни изключително много, а задръствания започнаха от ранния следобед. Над 150 камери наблюдаваха обстановката. Общо десетина снегорина реагираха на по-сериозни ситуации.

Очаква се през нощта валежите в Северна България постепенно да спират. В Южна България обаче ще вали до сряда на обяд.

Кадри от лошото време получихме и в рубриката на "Моята новина". Очакваме и вашите снимки и видеа ТУК.

Репортери: Николай Василковски, Ивелина Драгнева, Биляна Борисова, Никол Станкулова, Мартин Георгиев, Георги Манев

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.