Те ще бъдат прегледани в специално оборудван кът на терминала на летището

Самолет на германските военновъздушни сили, който беше изпратен да евакуира над 100 души от огнището на коронавируса - град Ухан, кацна на летището във Франкфурт, съобщи БГНЕС.

Пътниците - 102 германци, и 26 чуждестранни граждани, ще бъдат прегледани в специално оборудван кът на терминала на летището. На борда на самолета има и българин с двойно гражданство, както и гражданин на САЩ.

След това тези, които са здрави, ще бъдат транспортирани с автобус до военна казарма близо до Гермерсхайм, където ще бъдат затворени под карантина в продължение на две седмици.

Самолетът трябваше да спре да презареди в Хелзинки, след като беше върнат от летищните власти в Москва под претекст, че летището няма капацитет да приеме самолета.

Борисов свика спешна среща заради коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви, че пътниците, които са се качили на самолета, нямат симптоми на заболяване.

Въпреки това всички ще бъдат прегледани при пристигането си, а тези, които показват признаци на инфекция, ще бъдат откарани в болница във Франкфурт.

Епидемията от коронавирус се разраства, заразените вече са над 10 000

Останалите ще бъдат прехвърлени в център за обучение на германските военновъздушни сили в Гермерсхайм, където ще бъдат настанени в отделна сграда с отделни стаи, с с изключително ниво на дезинфекция.

До момента в Германия са потвърдени 7 случая на заболели, всички те се намират в Бавария. Болните са шестима служители на автомобилния доставчик Webasto и дъщеря на един от служителите, което прави първия случай на предаване на вируса от човек на човек в страната. Всички тези хора "са в много добро здравословно състояние", увери министърът.

Като рестриктивна мярка, обаче, децата на служители на Webasto няма да посещават детски градини и училища, а автосервизите, с които работи компанията, са затворени за неопределено време. 

Отменяме резервации за Китай заради коронавируса

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК