Според психолога по този начин проблемът не може да бъде решен

“Аз не съм изненадана нито от полемиката в социалните мрежи, нито от реакцията на родителите. Рядко родителите правят разлика между теорията на обучението и тази на възпитанието. Учителката е много добър педагог, но по отношение на възпитанието при нея има сериозен дефицит в методите за справяне. Факт е, че всички деца са различни и към тях трябва да се търсят нови подходи. Ако тази жена е над 35 години, значи тя е доста далеч от спецификата на ценностите на тези деца. Именно затова се чувства безсилна. Устата, освен да плюе, трябва да може и да говори. Когато е заета с плюене, не може да изрази потребността си”. Това каза психологът Ани Владимирова в ефира на „Здравей, България” в коментар на случая от пазарджишко училище, където преподавателка накара цял клас за заплюе свой съученик.

Защо учителка накара цял клас третокласници да заплюе съученик?

За Владимирова било ясно, че детето в центъра на ситуацията има поведенчески проблеми. Но според нея в клас проблемите били аранжирани и училището се справяло само с най-острите. „Това дете се е движело по границата да не бъдат предприети мерки срещу него. Очевидно в един момент учителката губи всички възможности за справяне със ситуацията. Плюенето има две символични значения. Едното е да те заклейми, да покаже, че ти не спазваш правилата, че си отхвърлен. Но другото е като против уроки, да накара целия клас да се изреди, за да покаже, че е против това поведение”, каза още тя.

Учителка накара цял клас да заплюе свой съученик?

Според психолога по този начин проблемът не може да бъде решен. Много от родителите оставяли възпитателния процес на училището, което не е правилно, смята Ани Владимирова.

„По този начин учителката вменява на децата методи и реакции на поведение, които те дори не познават. Проблем е и, че децата не могат да контролират емоциите си. Може би са взети мерки, но аз не видях мерки за решаване на конфликта между децата и изясняване на ситуацията. Махаме лошия и връщаме обидената учителка, защото тя сигурно е такава и чака да я помолят да се върне”, казва Владимирова.

Повече по темата гледайте във видеото