Пластмасовото замърсяване е заплаха за всички живи организми

Артисти от различни области се обединиха и последваха каузата на Константин Бонев. Резултатът до тук - 2 тона отпадъци, събрани от 31 плажа само за месец, както и произведения на изкуството, вдъхновени от акциите.

От две години Константин и неговият питбул Карина живеят в Банско. Горе-долу оттогава, всеки един боклук, които препречи пътя им, няма никакъв шанс.

След дълги години работа като ски инструктор, Константин решава да смени София с Банско. За чистия въздух, чистата вода и чистата храна на всички нас обаче, решава, че е дошло време да допринесе и той.

"Видях действията на една фирма, която продава, в общи линии, гривни и със закупуването на всяка гривна, те дават обещание, че ще изчистят някакво количество пластмаса", каза Бонев.

ДРЕХИ НА БОКЛУКА: Как изхвърленият текстил замърсява околната среда?

Девет милиона тона е само пластмасата, която всяка година попада в океаните. Пластмасовото замърсяване и навлизането му в хранителната ни верига, са заплаха за всички живи организми, казва Коста. И така решава - ще последва примера с гривните като създаде фондация - "Art againt plastic" - "Изкуство срещу пластмаса", която всеки месец да организира кампания за почистване на някоя точка в България. Средства за кампаниите ще се събират от онлайн продажбата на ръчно изработени предмети на различни артисти. В неговия случай - съдове и скулптори от керамика.

"През сайта, ние ще информираме за проблема. Ще продаваме изкуство и функционално изкуство. Предстваете си абсолютно всичко ръчно направено. Ще начисляваме комисион - част ще е печалба за самия бизнес, пък другата част от комисионната ще бъде инветирана във фондацията. Самофинансираме действията си. По този начин, ние постигаме две неща - стимулираме арт обществото и същевременно със спечелените средства, ние ще предприемем действия по почистване, кампании", каза още Константин.

Гигантска пещ за отпадъци в центъра на София - възможно ли е? (ВИДЕО)

Макар и все още без финансиране, първото почистване е вече зад гърба на доброволците. В рамките на месец, през изминалото лято, успяват да съберат над два тона отпадъци от българските плажове. За сметоизвозването на боклуците съдействали местните общини. Какво обаче ще се случи със събраната пластмаса, не е ясно, защото по-голямата част от нея е доста стара и замърсена, което я прави трудна за рециклиране.

Освен финансова помощ чрез закупуването на ръчно изработен предмет, от "Art against plastic" се надяват и на доброволци, които да се включат в кампаниите по почистване. А който не планира да направи нито едното, нито другото, Коста призовава поне да не замърсява като спре да използва пластмасови продукти за еднократна употреба от рода на найлонови пликове, сламки и пластмасови бутилки.