Това се случило в периода от 2014 до 2019 година

14 души получиха обвинения от румънската прокуратура за трафик и третиране на германски тийнейджъри „като роби“, пише БГНЕС. Престъпленията са били извършени под прикритието на финансирана от държавата програма, насочена към подпомагането на младежите.

В периода от 2014 до 2019 г. деца на възраст от 12 до 18 години са станали жертви на трафик и са били подложени на насилие в център в отдалечен планински район в Северна Румъния, съобщиха от прокуратурата за борба с организираната престъпност.

Джесика Симпсън преживяла сексуално насилие като дете

Разследването е започнало през август и сега е изпратено за разглеждане по обвинение за участие в организирана престъпна група, трафик на деца, лишаване от свобода и пране на пари. Държавното обвинение твърди, че германските граждани и създатели на програмата „Проект Марамуреш“ Берт Шуман (на 61 години) и съпругата му Бабет Шуман са в основата на престъпната схема.

Сред обвинените има служител от Агенцията за закрила на детето, който си е затварял очите пред злоупотребите. Надзорници на програмата и местни жители, които използвали децата като работници,  също са получили обвинения. По време на претърсването на центъра през 2019 г. в него е имало 20 деца.

Втора жена подала сигнал срещу холандеца, обвинен в изнасилване

Според прокуратурата тийнейджърите са имали поведенчески проблеми и идват от „проблемни семейства”. Те са включени в програмата, след като германските власти са ги отнели от семействата им и са ги поверили на „Проект Марамуреш“ за рехабилитационна програма, разказват от прокуратурата.

В действителност, обаче, децата са били подложени на строги и брутални методи на така нареченото образование в центъра. Държани са в условия, които могат да бъдат сравнени с робство, експлоатирани са, като са били принуждавани да работят до физическа работа, която не е била по силите им и ги е довела до пълно изтощение, били са лишавани от храна и свобода.

ДЕТСТВО БЕЗ ИГРИ: История за насилие в семейството

Средствата, изплащани от германската държава, „се използват предимно за други цели, различни от тези, за които са предназначени“. Миналото лято прокурорите намериха в дома на Берт Шуман 137 000 евро и почти 9 000 евро у един от предполагаемите му съучастници, чийто произход те не можаха да обяснят.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си