Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване, обясни министърът

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което нямат нужда. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.

ЗАПЛАХАТА „КОРОНАВИРУС”: Нови случаи на хора под карантина у нас (ОБЗОР)

„Всеки един български гражданин, след завръщането си от чужбина, ако счита че има опасност за него или би искал да направи преглед или изследване, трябва да потърси личния си лекар. Гражданите, заедно с личните си лекари, ще могат да вземат най-правилното решение затова дали да излязат в болнични или ако преценят могат също така да си вземат и отпуска“, заяви министърът.

Борисов: При 50-100 хиляди под домашна карантина НОИ ще се изпразни

По отношение на оплакването на лични лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква днес да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.

Министърът заяви, днес, че не може заради пандемия да се правят промени в Наредбата за отпуски.

Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина

„Няма такава необходимост на този етап. Не може да променяме наредбата заради пандемия. Това би означавало, ако има пандемия или епидемия, целият риск да бъде единствено и само за сметка на работодателите“, увери тя и изрази съжаление, че вместо да се обърне внимание и да се говори за здравната профилактика, отново в центъра на темата стоят парите. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си