Те са издигнали палатков лагер пред сградата на бившия Партиен дом

Протестите на медицинските сестри продължават. Те са издигнали палатков лагер пред сградата на бившия Партиен дом, който в момента се ползва от Народното събрание.

КРАЙ НА БАРИКАДАТА: Медицинските сестри излязоха от сградата на НС (ВИДЕО)

Късно снощи медицинските сестри, които отказваха да напуснат сградата на Партийния дом, все пак го направиха. Те прекараха там повече от 24 часа, след като влязоха вътре за заседание на здравната комисия в четвъртък следобед. Стигна се до ескалация на напрежението, след като една от протестиращите жени излезе на перваза на прозорец и отказа да слезе, въпреки призивите на НСО, които охраняват сградата.

Правителството не подкрепя споразумението на протестиращите медсестри (ВИДЕО)

След близо 30 часа екшън и барикадиране в Партийния дом, медицинските сестрите напуснаха доброволно. Те обаче не спаха в палатките, каквито бяха първоначалните им намерения.

„След 6 нощи по палатки и в Народното събрание тази нощ спах на легло. Бях поканена в една приятелка”, каза медицинската сестра Димитрия Димитрова.

Сестрите поискаха подписване на споразумение с правителството за техните 8 искания. От Шумен премиерът Бойко Борисов обяви, че в понеделник ще обсъдят със синдикатите пакет от мерки, някои от които съвпадат с исканията на сестрите. „Аз съм проявил уважение към тях. Всичките тези хора, ей тук, могат да се качат на козирката и да кажат: „или/или”, коментира той.

Борисов обяви, че още следващата седмица ще бъде предложен пакет от мерки. „Ще предложим един пакет след понеделник. Да видим как ще се разберем”, допълни премиерът.

Исканията на големите синдикални организации и тези, на барикадиралите се сестри за по-високо заплащане на нощния труд и по-високи заплати за цялото съсловие, съвпадат.

Борисов: МС ще предложи пакет от мерки за медицинските сестри (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Огромната част от обещанията им сме ги свършили. Вчера ми се обади шефът на „Подкрепа” и ми каза: „Виж, ние месеци наред се пазарим и отстояваме нощния труд, отстояваме в малките населени общини, в детските градини… Те са действително на 600 лева”. Всичко това ние в разговори в последния месец сме го финализирали. Освен това се видя, че заплатите на сестрите не са такива, които говорят…. Нали?!”, посочи още Борисов.

Той визираше Бойка Анастасова, за която изпълнителният директор на „Пирогов” оповести, че взима основна месечна заплата от 950 лева.

 

 

Връщайки лентата назад, сестрите направиха своята равносметка. „Нито за миг не съжалявам за това, което съм направила”, каза медицинската сестра Мариета Шарапчиева.

След като началникът на НСО сравни ситуацията в Партийния дом с терористичен акт, една от участничките - Надежда Маргинова беше още по-крайна. „След като ми го внушиха, че съм терорист. Да, вече започнах да се чувствам като терорист и да внимават, защото аз наистина съм терорист”, каза тя.

Сестрите дадоха заявка, че протестът продължава.