Тя е финансист по образование, майка по природа, скиор за забавление

Ден преди 8 март разказваме за мечтите на една жена да упражнява професия, смятана за мъжка. Запознайте се с Евелина Малинова, която е решила да стане част от Планинския спасителен отряд в Дупница. Тя оставя високите токчета, уюта на офиса и топлия обяд и поема към планината, често в битка с природата, за да спасява.

Евелина е  финансист по образование, майка по природа, скиор за забавление и … планински спасител по призвание. Все още стажант, съвсем скоро тя ще е единствената жена в отряда на Планинската спасителна служба в Дупница.

Спряха временно спасителната акция в Рила заради лошото време

„Надявам се да мога да помогна психологически на човек, който изпитва болка, претърпял е травма, намира се някъде на високо и със сигурност изпитва страх и ужас от това, което му предстои. Смятам, че една жена трябва да се грижи по същия начин и за всички други хора, които вървят около нея, защото това е един екип. Много често виждам изтощението в очите на хората около мен и виждам какво дават, за да се случи една акция, така че трябва да имаш грижа към всички не само към пострадалия”, обяснява Евелина.

Присъединяването й към отряда на „Ангелите от планината”, както са познати спасителите от Дупница, отнема години. В началото тя просто придружава мъжете от отряда. Но постепенно желанието да помага превзема цялото й съзнание. След 5 години изпитания из склоновете, скатовете и върховете на снежна Рила, младото момиче се превръща в истински планински боец.

„Изисква се добра физическа подготовка и добро познаване на собствените възможности, постоянно се тренира, излиза се на планина, тренира се в планината, прекарвам много време там”, разказва Евелина.

Днес наравно с мъжете от отряда Евелина спасява попаднали в беда туристи. Не я спира нищо - и през виелици, бури и студове преследва идеалите си, без капризи и дамска суета.

„Случвало се е да изпитвам повече страх, признавам си, може би не съм толкова смела колкото са те, а това сигурно също е част от женската същност. Веднъж само ми се е случвало да видя да пада лавина пред очите ми. Имаше скиор, който я събори на един склон, ние седяхме от отсрещната страна и видяхме как склонът просто се свлече.  Имало е много дълги, такива, които са продължавали по цяла нощ. Когато съм била с момчетата, може би най-тежки са не най-дългите акции, а тези, които са с най-тежки травми и когато от нас се изисква спешната помощ, всъщност тогава може би е най-трудно”, заяви Евелина.

Има повишена опасност от лавини в планините

В планината леки акции няма, защото винаги се касае за човешки живот. И за тежки решения кога спасителите могат да продължат напред и кога рискът и за тях става твърде голям.

„Досега никога не ни се е налагало да спрем. Ако трябва да съм честна поне, когато аз съм била заедно с тях, предполагам, че ще е много трудно, да най-трудно е когато знаеш, че не си могъл да помогнеш. То дори когато си помогнал , след това искаш да знаеш, какво се е случило,  поддържаш контакти, те ни казват какви са им били точно травмите, какво лечение им предстои, радваме се, когато ги видим отново в планината, най-голямата радост е това, че те са се преборили и са се върнали отново”, обяснява Евелина.

Грижите за бедстващите в планината туристи, Евелина съвместява с грижи за двете си деца, на които признава, че често е длъжник.

„Много пъти не си спазвам обещанията към децата, че ще се прибера навреме, но хубавото е, че моите деца често са с мен, така че те знаят, че съм навън и са ме извикали. Те знаят, когато съм навън и нещо се е случило или нещо са ме извикали момчета, просто прибират се в хижата изчакват ме там и после заедно се прибираме”, разказва Евелина.

Преди официално да стане планински спасител Евелина трябва да завърши още два курса. И да сбъдне мечтата си - да се качи в Рила, вече официално като един от „Ангелите от планината”.