На мястото работят багери

Придошлата река Мелнишка затвори пътя Ново Делчево – Мелник в понеделник сутринта. Големият мост, по който се стигаше до градчето, е съборен от строителите. Водата е отнесла и изградения алтернативен път. Проливният дъжд над Мелник завалял още вчера.

Свлачище погреба двама работници в Испания

Кметът на града Сашо Филипов изрази надежда, че до няколко часа участъкът ще бъде разчистен. На мястото работят багери. Но дъждът в района не спира вече цяло денонощие, което допълнително затруднява работата на екипите по разчистването.

Те правят всичко възможно, за да не се стигне до скъсване на водопровода. Работата в това направление е причината за временното пресъхване на чешмите в региона.

Срути се укрепление на строеж в София (СНИМКИ)

„Около 7 часа е придошла реката, тука течението е много силно на водата, това е най-ниската точка. Отгоре идват три реки де факто, които се събират тука в Мелник, това е ниската точка”, казва Филипов.

През целия ден жителите на Мелник останаха без достъп до близките населени места.

С тежки машини и багери строителите опитваха да овладеят ситуацията, но реката продължаваше да бъде много буйна. Заради опасността от скъсване на тръби, водата в някои участъци беше спряна. Водите от река Мелнишка са се разляли и по нивите край пътя за Ново Делчево. 

„Да, ще работим и при такива условия, да. Няма да се получи евентуално второ отнасяне на временния мост, няма да се получи такова нещо”, казва Георги Божинов, технически ръководител на обекта.

Магистрала рухна след проливните дъждове в Италия (ВИДЕО+СНИМКИ)

В момента главният път за Мелник е в основен ремонт. Затова големият мост, по който се стигаше до градчето, е съборен от строителите. Което според местните хора е било голяма грешка.

Реките в Родопите бележат ръст в нивата си през последното денонощие. Паднали камъни по пътната мрежа има на много места в Област Смолян. Водоемите в областта са под постоянно наблюдение. На този етап пряка опасност за населението няма.