Експерти по водите са започнали обход на потенциалните замърсители

Река Струма потече черна в центъра на Перник. За замърсяването са сигнализирали граждани и община Перник, съобщиха от РИОСВ. Експерти по водите са започнали обход на потенциалните замърсители от сутринта.

Дейности по почистване на река Струма, обилните валежи през последното денонощия и натрупаните наноси са причина за оцветяване на водите на реката. Това е установила съвместна проверка на експерти от РИОСВ - Перник и представители на общината, съобщи екоинспекцията. Проверката е извършена по сигнал за промяна на цвета на реката.

Откриха източника на замърсяване на Струма

Експертите са проверили възлови места по течението на реката. Проверени са промишлени предприятия, които биха могли да са потенциални замърсители. Не са установени нарушения при проверката на шламохранилището на ТЕЦ "Република", няма пробиви по трасето. Проверено е и дере, вливащо се в река Струма, и водите са били бистри и без оцветяване.

В момента на проверката в участък от река Струма са били извършвани дейности по почистване на реката от паднали дървета и наноси. Тази дейност е извършвана по предписание на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район". Поради повишено ниво и дебит /от валежите/ водата в реката е носила отпадъци от различен вид /автомобилни гуми, бутилки, опаковки и т.н/), части от дървета и клони, усещала се е миризма на разложени и гниещи утайки.