Това са част от препоръките на социалното министерството

Бизнесът да въведе гъвкаво работно време и дистанционен труд като предпазна мярка заради разпространението на COVID-19. Това са част от препоръките на социалното министерство, разпространени до всички работодателски организации. По предварителни изчисления, това може да влезе в сила за няколко стотин хиляди българи. 

ЗАРАДИ COVID-19: Работодателите могат да въведат гъвкаво работно време и дистанционна работа

И вместо на бюра, много хора ще могат да работят от дивана в дома си. Държавата съветват още  при възможност, всички свободни помещения да се превърнат в в нови работни места и да се поставят вътрешни прегради между отделните работни станции. Събранията, конференциите и семинарите да бъдат отложени или да се провеждат дистанционно.

Масирана акция на базар „Илиянци” в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Работодателите могат да превърнат всички свободни помещения в нови работни места и да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции.

Симона е маркетинг експерт, в сферата на хазарта. От началото на седмицата  работи от вкъщи - решението е взела сама, но препоръките идват от нейния ръководител. Във фирмата, в която работи обаче не много хора са се възползвали от тази възможност, тъй като все още не смятали, че има нужда от тази мярка.

"Не за всички е достатъчно удобно. В нашата фирма, тя е международна, имаме глобална забрана за всякакви бизнес пътувания, също така имаме задължителен карантинен период за всички служители,които са пътували в чужбина до дестинации, считани за рискови. От днес в този списък  са Испания, Германия, Франция и Швейцария", каза Симона Георгиева. 

Заради разпространението на коронавирус у нас, от Министерството на труда и социалната политика препоръчват там, където е възможно работодателите да въведат гъвкаво работно време и дистанционен труд като предпазна мярка.

"Другото, което препоръчваме да се обмисли, е поставяне на прегради между работниците, или да се обособят нови работни помещения, или ако в една стая работят много лица, да бъдат разделени в различни помещения", каза още държавният експерт в МТСП Ненко Салчев.

"Според мен, много трудно всичи хора могат да дишат различен въздух, това, което може да направим е служителите, които имат симптоми да не идват, да не правят толкова срещи, колкото са необходими, да проветряваме помещенията. Критични са по-скоро точките в кухнята, в тоалетната", заяви шефът на дигитална агенция Георги Малчев. 

Заради разпространението на вируса, още преди месеци въвежда в офиса повече дезинфектанти, витамини и имуностимуланти за служителите.

Според Българската стопанска камара, бизнесът се отнася отговорно и по места се приемали планове за антикризисни действия. Да работят от дистанция, обаче, в България имали възможност около 200 - 300 000, според БСК. 

"За съжаление, мерките, които са посочени в препоръките касаят до голяма степен администрация, аналитични дейности. Проблем да бъдат изпълнени всички препоръки ще имат предприятията с реално производство в индустрията", добави ръководителят на Националцения център към БСК Томчо Томов.

Мерки и за тези, които не могат да си останат у дома. От днес, до второ навеждане, шофьорите в градския транспорт в столицата няма да продават билети на пътниците, за да се изгебне всякакъв контакт.