Много от тях се чудеха имат ли право да работят или не

Дали имат право да работят или не се чудеха хиляди търговци у нас днес.  Голяма част от тях не са разбрали коректно заповедта на министъра на здравеопазването. На редакционния мейл и телефоните получихме десетки запитвания.

Кои обекти ще работят и кои не при извънредните мерки срещу коронавируса?

Георги е собственик на оръжеен магазин. Според заповедта на здравното министерство дейността му не попада сред забранените по време на извънредното положение. Въпреки това той не е сигурен има ли право да отвори.

„Хубаво е да се вземе някакво решение, да се каже какво прави дребният търговец. Финансовите загуби са неминуеми не само за нас, важно е наистина здравето на хората”, смята Георги Петков – собственик на оръжеен магазин.

Отговорът – актуална заповед посочва, че се преустановяват посещенията в игрални зали, дискотеки, барове,ресторанти, кафета и големи търговски центрове с изключение на застрахователните и банковите офиси в тях, както и аптеките. Непопадащите в този списък имат право да работят.

Затварят големи магазини при струпване на касите

Проверката ни показва, че някои от големите пазари в столицата, като този в ж,к. „Младост”, работят единствено хранителните магазини.

„Икономическият живот в страната трябва да продължи, населението трябва да бъде осигурено с необходимите им потребности, стоки и услуги”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Условие остава в магазините да няма струпвания на клиенти.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

„Дали сме указания на РЗИ-тата и на МВР - установят ли такъв магазин, в който на касите или вътре в него е позволено струпване на хората, да бъде затворен веднага”, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Заради това и в Пловдив временно затвориха магазин за строителни материали. А от днес тел. 112 няма да служи само за спешни повиквания. На него ще могат да се задават различни въпроси, свързани с ограниченията от извънредното положение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК