В доклада са били констатирани множество слабости в системата

Скандал в съдебната система. Софийската градска прокуратура разследва била ли е манипулирана системата за случайно разпределение на делата. Поводът е получен сигнал от шестима членове на Висшия съдебен съвет. На държавното обвинение те представили данни, че човек със слаби компютърни умения може да разпределя съдии по дела.

Подаваме електронно жалби и сигнали до прокуратурата

Смущаващите данни за разпределението на делата излезли наяве след одит, поръчан от Висшия съдебен съвет. Експертите посочили, че системата можело да се манипулира дори само с наличието на електронен подпис.

„Например, потребител с достъп до РС-Враца е имал възможност да разпределя делата на районните съдилища в София, в Димитровград, във Велико Търново или където се досетите”, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Системата работи от 5 години и е дело на фирма „Смарт Системс 2010”. Компанията не е сред известните в  IT сектора.

Без съдебна ваканция тази година

Все още не е ясно в кои съдилища е имало манипулация в разпределението на делата. Според Сийка Милева в системата можели да проникнат даже хора със слаби компютърни умения. А главният прокурор описа размерите на случилото се така: „По същество все едно не сме имали правосъдие. Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната система”, каза той.

По време на проверката във Висшия съдебен съвет одиторите се сблъскали с неочаквани проблеми.  „Достъпът е отказан от служители на администрацията на ВСС”, допълни Милева.

Главният прокурор потърси обяснения в зародиша на самата системата, визирайки предишни управленци във Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието.

„Защо хора, които говорят за конституционна реформа, за съдебна реформа, за справедливост, за истина и за какво ли още не като г-н Калпакчиев и като г-н Христо Иванов са натискали без обществена поръчка определена фирма да създаде тази система”, запита Гешев.

Прокуратурата с препоръки за дезинфекцията на София

Бившият член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев и експравосъдният министър Христо Иванов не бяха открити за коментар. Висшият съдебен съвет ще обсъжда темата следващата седмица. А резултатите от разследването прокуратуратура ще докладва на Европейската комисия.