Процесът се очаква да приключи през 2027 г.

Обявяването на договора между Lockheed Martin и Военновъздушните сили на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г.

След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.

България ще ремонтира и чужди изтребители

Договорът предвижда производството на 8 самолета F-16 Block 70 (шест едноместни и два двуместни самолета), които да заменят стареещия флот на българските МиГ-29. Производството ще бъде извършено във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина.

Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16, омръзнаха ми борчове

Обширният пакет F-16 Block 70 за страната ни включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника за всички оперативни нужди. Това означава, че няма да се нуждаем от придобиване на каквито и да е артикули като въоръжение по отделни договори с трети страни или да търсим разрешения или лицензи от правителства за интегриране и използване на оръжия, което създава допълнителни разходи и несигурност.