Това обясни Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология" към РЗИ - София

Няма данни кърлежите и комарите да разпространяват коронавируса. Това каза в ефира на "Здравей, България" Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология" към Столичната регионална здравна инспекция.

Доброволци помагат в дезинфекцирането на градския транспорт в София (ВИДЕО)

Тя обясни и какви мерки предприемат местните власти срещу появата и разпространението на кърлежи. Планът за действие предвижда и повторно третиране на зелените площи, ако някъде се установи устойчивост на популацията.

"По-активни са мъжките кърлежи. Домашните животни са най-честите им преносители.  Собствениците им да ги преглеждат и обезпаразитяват. Също така да бъдат внимателни, когато ги прибират вкъщи", заяви Илиева.

Прокуратурата с препоръки за дезинфекцията на София

Третираните терени се обозначават предварително с табели, на които има информация за вида обработка - за използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт, уточняват от Столичната община.

"На територията на общината ще се обработват над 29 000 декара, които включват всички общински паркове, градини, междублокови пространства, транспортни ивици и гробищни паркове. Заложена е двукратна обработка срещу кърлежи. Първата се провежда в момента, а втората предстои ще се направи през август и септември", обясни Сияна Хлебарска, главен експерт в дирекция "Зелени системи".

Опасни ли са препаратите, с които се дезинфекцират обществените места в София?

В столицата е започнало и масово миене на улиците с препарат, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.