Но фалшиво отрицателен може да има, твърди проф. Радка Аргирова

От резултатите от тестването в Банско може да направим изводи за хода на епидемията от коорнавирус у нас. Това обясни в предаването „Неделята на NOVA” вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Дори и да е нисък процентът на хората, които са заразени, дори и да сложим и най-големият процент съмнение, че това са неверни тестове, пак ще може да получим сведения, които са важни“, обясни проф. Аргирова.

„Цялата антигенна и цялата генетична структура на вируса, абсолютно всичко е известно за този вирус. Включително и с какво се различава с предходния подобен на него SARS. Ако има вирус, няма как да има фалшиво положителен резултат от PCR. В  този вид тестове няма колебливи данни“, обясни вирусологът.

По думите й при PCR  може да има фалшиво отрицателни резултати, ако пробите са взети неправилно.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!