Властите призовават мюсюлманите да не пътуват

Затварят джамиите у нас за Рамазан. С решение на Мюфтийството молитвите ще се излъчват в интернет.  Традиционното раздаване на храна  - т.нар. ифтар, ще става в дезинфекцирани пакети и само на хора в крайна нужда.

ЗАПОВЕД: Забраняват влизането у нас на лица и превозни средства от Турция

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше въведана временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция.  

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Както и останалите мюсюлмански храмове в страната, най-голямата джамия в България -Томбул джамия в Шумен, ще остане затворена за посещения по време на свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам. В нея няма да се провеждат и традицинните благотворителни вечери Ифтар. От Главното мюфтийство призовават вярващите да останат по домовете си и да се събират в най-тесен кръг.

 

 

Тазгодишният Рамазан Байрям ще бъде много по-различен за Кемал Вурал.Той няма да може да отиде за молитва в джамията - както и останалите мюсюлмани в България. А молитвите вкъщи не винаги се приемат като нещо лошо. По време на месеца Рамазан мюсюлманите спазват въздържание през деня.

Захариева: Разхлабване на мерките – само при научни данни, за да няма обратен ефект

Заради извънредното положение освен затворените за посещение джамии, се отменят и традиционните вечери Ифтар. Въпреки това благотворителността ще стигне до най-нуждаещите се – така както ще се случи в Момчилград.

От Главното мюфтийство съобщиха, че подготвя богата онлайн програма за целия период на Рамазана. 

Репортери: Лилия Мустакова, Деян Герговски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!