Обратно във форма след обездвижването

По време на извънредното положение фитнесите и спортните зали бяха затворени, а след това - и парковете. Сериозен проблем по време на изолацията се оказа обездвижването, честото посягане към хладилника и натрупаните излишни килограми. Сега вече може да се спортува на открито. Затова екипът на NOVA потърси специалист, който да помогне с идеи за по-бързо връщане на формата.

Фитнес залите ще работят при строги правила

Любов Иванова е нутриционист и личен треньор. За нея има един основен принцип за поддържане на добра физическа форма - калорийният баланс.

„Този принцип важи за абсолютно всички. За някои е по-лесно да го прилагат, за други е по-трудно, тъй като нивата на глад и ситост са различни. Това означава, че човек трябва да приема по-малко енергия, отколкото изразходва, ако иска да сваля килограми и да приема повече енергия, отолкото изразходва, ако иска да качва тегло“, казва тя.

Калорийният баланс е съотношението между калориите, които приемаме чрез храна и напитки и тези, които изразходваме. Основната формула за сваляне или качване на килограми е спазване на хранителен режим. За да имат успех усилията, съотношението трябва да е 30% тренировки към 70% хранителен режим.

Най-добре е да се правят тренировки за цяло тяло по 2-3 пъти седмично, особено за хората, които са заети и нямат много време за себе си. Това е абсолютният минимум за поддържане на  физически добро състояние, без да изисква твърди диети и лишения.

Ако изпълнявате съветите на Любов Иванова, ще можете бързо и ефикасно да влезете във форма. Колкото до упражненията, може да ги правите вкъщи или сред природата.

Всички съвети гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.