Целта е да има баланс на цените на горивата и конкуренция на пазара

Новите държавни бензиностанции могат да заработят още следващата пролет. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов. Държавата планира да бъдат изградени 100 обекта. Браншът подкрепя предложението на правителството. Появиха се обаче и притеснения.

Основният мотив за създаване на държавни бензиностанции е да има баланс в цените за крайните потребители. От бранша подкрепят идеята, но не крият и своите опасения.

Големите бензиностанции са поддържали по-висока цена по време на пандемията (ВИДЕО)

„Правителството заявява с тази идея добри намерения - повече конкуренция, по-ниска цена, по-високо качество. Зле би било, ако компанията се управлява лошо“, коментира Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Първоначалните планове са за около 100 обекта в цялата страна. Целта е да се осигури конкуренция на пазара. Вариант за придобиване на работещи вериги не се разглежда.

„Със сто бензиностанции, държавна компания би се наредила в първата десетка. Монопол не би могла да постигне, освен ако държавата не цели това, изхвърляйки част от играчите на пазара“, посочи още Делчев.

„Не може да очаква държавата, че ще спечели много, ако работи на пазарния принцип, защото конкуренцията в страната ни наистина е доста голяма и появяването на нов играч създава нова конкуренция. Но тя има положителен фактор и той е, че ще може добре да регулира държавния си резерв“, каза Симо Симов от Асоциацията на българските търговци на горива.

Караниколов: В държавните бензиностанции ще има стандарт за качество

Около проекта се появиха и редица притеснения.

„Ако тази компания трайно продава на загуба или продава под себестойността, то в един момент ще се постави въпросът дали тя не работи дъмпингово, а дъмпинга за дълъг период от време е забранен от закона“, коментира Андрей Делчев.

„Притеснен съм също така, че държавата със създаването на тази компания, малко трудно ще намери добри специалисти. Хора, които наистина разбират от този бизнес, които могат да управляват този огромен ресурс“, каза Симо Симов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.