Ще работят, спазвайки противоепидемични мерки

След преговори с държавата, "зелена" светлина получиха залите за изкуства, танцовите и музикалните школи. Решението беше взето на спешна среща.

След протеста на танцуващите пред Министерския съвет навръх 24 май, дойде и разрешението отново да се върнат в залите при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

„Договорихме се да работим в залите с 1 човек на 4 кв./м, но до 20 души в 1 помещение. Маските и ръкавиците са препоръчителни, не задължителни”, обясни Милена Налбантова, Световна артистична танцова федерация в България.

Това даде старт и на подготовката за първата тренировка. В една от залите мястото на всеки посетител е разграфено.

„Може да се направи екзерсис във тези квадрати, след което, когато тръгнем да играем хоро, пак трябва да има отстояние метър и половина. Това не значи, че не трябва да се хващаме за ръце“, каза Иван Янев, който е ръководител на танцов клуб "Пряпорец".

"Зелената" светлина не е само за танцовите школи. „Отварят абсолютно всички зали, всички помещения. Не говорим само за частен сектор или държавен сектор, по принцип читалища, културни домове, младежки центрове“, каза още Милена Налбантова.

Ще оцелеят ли танцовите школи в страната?

Има разрешение и театрите отново да изнасят представление на закрито.

„В момента се консолидираме около това на всички открити пространства капацитетът на публиката да бъде до 50%, а в закритите сцени – до 30% капацитет на публиката ”, обясни Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

 

 

От Съюза на артистите казват, че никой няма да бъде накаран насила да работи, защото в пиесите дистанция трудно се спазва.

„Вие сами знаете, Ромео и Жулиета не могат да играят с маски“, каза още Христо Мутафчиев.

Актьорите ще подписват декларации, че са съгласни да работят на своя отговорност.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.