Ще бъде разрешено и на ресторантите, кафенетата и сладкарниците да работят и в закрити помещения

Нощните клубове, дискотеките и барове ще отворят врати от 15 юни. Това е поредна стъпка на правителството по пътя на отхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса у нас, научи NOVA. От 1 юни ще бъде разрешено на ресторанти, кафенета и сладкарници да работят и в закрити помещения. Ще се спазват същите мерки за работа, които важаха и до момента за градините.

ОТ ДНЕС: Децата до 18 години могат да спортуват на открито и на закрито

С отварянето на заведенията на закрито ще има повече клиенти, повече заети работни места и повече приходи, както за бизнеса, така и за държавата. След два месеца колапс - със заповед на здравния министър от 1-ви юни отварят – закритите ресторанти, питейните заведения, кафе-сладкарниците, както и баровете – с изключение на нощните. При какви условия ще се случва всичко?

Икономиката в страната върви към пълен рестарт. Бизнесът получава пореден тласък с отварянето на заведенията и на закрито.

„Много е важно, че с тези мерки се осигурява заетост. Защото най-важно за сектора е да се планира поетапното отваряне на всички тези заведения“, заяви министър Ангелкова.

Отварянето ще става при строги мерки. Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни, че браншът чака много отдавна това нещо да се случи. Да разрешат работата на закрито,  разбира се съобразено с пандемичната обстановка в страната.

Ричар Алибегов, който е председател на Българската асоциация на заведенията обясни, че с министър Ангелкова са се договорили за метър и половина метра разстояние между масите в заведенията. „По този начин ще намалеят местата, но сме готови да го направим. Ще монтираме и дезинфектанти в закритите помещения. Ще разделим масите и ще променим малко конфигурацията“, каза той.

10 са новите случаи на COVID-19 у нас, сред тях има 2 деца

Бизнесът обаче се оплаква от изискванията за честа дезинфекция. "Новите изисквания оскъпяват цялата работа, защото фирмите веднага са се ориентирали и вдигнали цените. Въпреки това мерките трябва да се спазват, за да няма втора вълна, която би била много лоша за бизнеса", смята Алибегов.

Отварянето на залите на закрито ще позволи и част от освободения персонал да се върне отново на работа. Алибегов казва, че към този момент се работи на 30% капацитет, като съответно на работа е и около 30% от персонала.

А заради очакванията за изключително слаб туристически живот и в опит да се привлекат нови туристи, държавата е готова да ни позволи и нощен живот- в барове и дискотеки.

ПЪРВИ ДЕН В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ: Как се случва приемът на децата? (ВИДЕО)

„Тази година ще е много трудна и нулата ще е най-положителното число, когато говорим за сектора, тъй като загубите и към момента са огромни. Очакваме от 15 юни да се възстановят чартърите от основни наши дестинации. Ако епидемичната обстановка позволява от 15 юни да отворят дискотеките пияно барвоете и нощните клубове“, заяви министър Ангелкова.

Предварителните прогнози сочат че ще е нужна поне година за възстановяването на отделните сектори в туристическия бранш.

По-рано днес стана ясно, че от 26 май се разрешават индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика.

Театри, читалища и танцови школи отварят врати

До края на деня ще бъде издадена и заповед за отваряне на залите за танци при допускане на посетители според квадратурата. Маските и ръкавиците са препоръчителни, но не задължителни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.