В първия ден без брифинг настъпи хаос със съобщаването на данните

2627 са заразените с коронавирус у нас. Положителните проби за изминалото денонощие са 35. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Починалите до момента са 159.

От днешната справка с последните данни излезе, че за ден починалите от коронавирус са 12 души. Но здравните власти са категорични, че нови смъртни случаи днес няма. 

159 са починалите лица, при които е потвърден новият коронавирус. Няма регистрирани нови случаи за последните 24 часа. Разликата спрямо обявените от НОЩ смъртни случаи е следствие от въведени по-късно данни от лечебните заведения за 12 починали лица, при които е бил доказан новият коронавирус.

Информацията е както следва:

Мъж на 56 години без придружаващи заболявания,

Мъж на 77 години, с придружаващи хронични заболявания на различни органи и системи,

Жена на 78 години с онкологично заболяване и с други придружаващи заболявания,

Мъж на 62 години с диабет и сърдечно заболяване,

Жена на 75 години със сърдечно заболяване,

Жена на 53 години без информация за придружаващи заболявания ,

 

 

Жена на 66 години със сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване,

Жена на 73 години с онкологично заболяване и диабет;

Мъж на 62 години без информация за придружаващи заболявания,

Жена на 79 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване,

Жена на  92 години с диабет и хронично белодробно заболяване,

Жена на 76 години с онкологично заболяване и сърдечно заболяване

Излекуваните към момента са общо 1 390 души.

Разминаването в данните изправи на нокти здравното министерство от рано сутринта. И там им отне известно време, за да разберат откъде идва информацията. Шокирани бяха и от щаба. 

„Днес се направи анализ къде е станала тази разлика в числата. През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„Министерството на здравеопазването няма никакъв интерес, ние, които три месеца работим в тази система, да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, обясни още той.

И допълни: „Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той.

Обяснението дойде два часа по-късно. И отговорността беше прехръвлена на болниците.

"По информация към 4 юни починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в началото април", каза още Начева.

Кои са болниците, които са се забавили с попълване на данните си, така и не стана ясно. Но се оказа, че и след обяснението на ситуацията, разминаване отново се получи – извън статистиката останаха 2 неизяснени случая. А въпросите за тях, ядосаха представителите на Щаба, откъдето заявиха, че също не знаели за разликата в числата.

За да не се стига отново до недоразумения, от здравното министерство заявиха, че абсолютно всяка сутрин ще качват здравната информация лично.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК