Вили и Катюша от 5 години осъмват в гараж

Две жени живеят в един гараж под огромна липа в центъра на София. Те са майка и дъщеря, а за да останат заедно са спали и под открито небе. Дъщерята страда от детска церебрална парализа, но това не им пречи да се радват на живота.

Вили и Катюша нямат свой дом, живеят под наем, но пък си имат спокойствие. От 5 години осъмват в гараж. „Нали имаме покрив… Тук ни е като защитено жилище. Чувствам се спокойна за нея. Не ни закачат, не ни тормозят. Много е спокойно”, разказва Катюша Соколова.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Лидия се нуждае от 60 000 лв., за да пребори тежка болест

Нямат много, но са намерили са уют под липата. Двете стигат до този гараж, точно когато са били най-окаяни и са живеели на улицата.

 

 

„Спеше на една пейка няколко вечери. Една майка ни попита защо сме там. Един ден идва с едно момче - синът й. Той като ни видя и каза: „Не, не, тук няма да стоите.” Прибра ни в един хотел, докато намери някъде да живеем. Плати ни за тук. Беше много интересна случка, защото никой не ни обръщаше внимание и изведнъж идва някой все едно от небето”, разказва Катюша.

„Този човек просто ни е спасител. Аз мога навсякъде, но тя не може. Подвиква си. Не може да каже какво й е и вместо да говори – вика. Тук не пречи на никого”, допълва та.

Вили е диганостицирана с детска церебрална парализа и е освидетелствана от ТЕЛК за 100% нетрудоспособност. Получава пенсия, която е единственото, на което разчитат с майка й.

2-годишната Зария се нуждае от 100 000 евро, за да живее

„Тя не може нищо сама, абсолютно нищо. Трябва аз да я вдигна, за да стане. Иначе не може. Аз съм й придружител. То си е почти като личен асистент”, казва Катюша.

Документално обаче не се води личен асистент на Вили и не получава допълнителни пари за това.

„Като платим наема и остават 50 лева. Това ни е целият доход, както и от хора, които ни помагат със средства”, допълва тя.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.