Той не изпълнил задълженията си докрай, твърдят от държавното обвинение

Върховната административна прокуратура сезира Върховната касационна прокуратура за констатирани данни за извършено престъпление по служба, свързано с нерегламентирано струпване на отпадъци под моста на магистрала „Струма“ в гр. Дупница.

Освобождават от работа работниците от фирмата с боклука в Дупница

Според ВАП кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице контролира дейностите, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци, дейностите по депониране на производствени и опасни отпадъци на общински и/или регионални депа. Задълженията на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени изцяло или отчасти и това е продължило съответен период от време при натрупване на отпадъците, сочат от прокуратурата.

От там добавят, че обстоятелството, че са наложени санкции и са образувани административни производства за отнемане на лиценз на дружеството „Феникс-Дупница“ ООД, че е предписано на „Балканфарма-Дупница“ АД да предприеме действия за почистване на отпадъци, не елиминира отговорността на кмета.

Кой ще изчисти отпадъците под магистрала „Струма”?

Струването на отпадъци по мостан на АМ "Струма" беше преустановено след извършени проверки. По случая е образувано и досъдебно производство, наложени са административни наказания, предприети са принудителни административни мерки.

По-късно, след постъпили нови материали е извършена допълнителна проверка. Тогава ВАП попита какви действия е предприела и продължила да изпълнява АПИ и другите компетентни институции за преустановяваване на нарушението. В доклад от АПИ се посочва, че около моста на автомагистрала “Струма” все още има неотстранени отпадъци, попадащи в общинска територия. Отразено е също така, че те се ползват от “Феникс-Дупница-ООД”, което дружество не е премахнало отпадъците, за което има наложени административни наказания.

Извънредна проверка на боклука под АМ "Струма" (ВИДЕО+СНИМКИ)

До кмета на общината е изпратено писмо от МОСВ за почистване на терена. В своя доклад, кметът на община Дупница твърди, че за отпадъците носи отговорност само дружеството, поради което той е счел, че единствено дава съгласие за достъп до имота на 22.05.2020 г. От ВАП обаче считат, че задълженията на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени изцяло или отчасти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.