Темата коментират депутати от ГЕРБ, БСП, ВОЛЯ и „Обединени патриоти”

Какви са нагласите в парламента и дали петте министерски рокади ще доведат до промяна? В ефира на „Здравей, България” темата коментират депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, Александър Сабанов от „Обединени патриоти”, депутатът от „БСП за България” Александър Симов и зам.-председателят на ВОЛЯ Кръстина Таскова.

„Премиерът обяви смените на кабинета и причините защо си отиват министрите. Техните места заемат професионалисти. Борисов каза и нещо много важно – че след края на мандата той се заема с партията. Иначе дали рокадите ще доведат до успокояване на улицата – питайте президента, който излиза и казва: „Веднага на улицата, защото аз не искам Народно събрание, Министерски съвет, партии и политици. Искам промяна на модела през Велико народно събрание”. На кой модел? Ще правим президентска република ли?”, попита депутатът Маноил Манев.

ПРОМЯНАТА: Пет министерски рокади (ВИДЕО)

„Оставките и смяната на министрите са първата стъпка от плана, който сме обсъдили на Коалиционен съвет. В понеделник или вторник ще бъдат обявени и икономическите мерки за борба с COVID-19. Те ще са доста по-сериозни от тези, които бяха досега. След втория Коалиционен съвет ще бъдат разписани точно по график всеки месец закони от програмата ни, които не са приети, и ще бъдат разисквани и приемани”, е позицията на Александър Сабанов от „Обединени патриоти”. Според него протестите са изиграли оздравителна роля в коалицията.

„Предложените промени са като „политическа липосукция” на кабинета. Нещо като лифтинг да поосвежим позавехналите телеса на красавицата, която вече никой не харесва. На парламентарен език това е имитация, агония. Това не са промени, а опит ГЕРБ да достигнат до край на мандата”, посочи депутатът „БСП за България” Александър Симов.  

„Многократно призовавахме всички към единство и за сплотяване в този тежък за страната ни момент. Очаквахме обаче широк експертен кабинет и да се вслушат в нас за широка политическа подкрепа, за да може страната ни да бъде изведена от икономическата криза с най-малко щети”, смята зам.-председателят на ВОЛЯ Кръстина Таскова.

Повече от позициите гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.