Могат ли да бъдат предотвратени подобни инциденти?

Продължава разследването на причините за влаковата катастрофа, при която в неделя вечерта загина млад мъж, а сестра му е с опасност за живота. Основната версия е, че водачката на автомобила е пренебрегнала сигнализацията и е опитала да пресече релсите преди идването на влака.

Влак помете кола на охраняем прелез, има загинал

За последната година това е втори такъв инцидент на същото място. Шофьорите масово не се съобразяват със сигнализацията. Специалистите твърдят, че този тип обезопасяване е по-сигурен от традиционните бариери.

Най-сигурно обаче би било да се разделят трасетата за влакове и автомобилите на две нива затова започва работа по такъв проект.

„Тенденцията навсякъде е охраняемите прелези с пазач и ръчни бариери да се премахнат и да се направи автоматична прелезна сигнализация. Най-добре е да се въведе разминаване на различни нива на железния път и този за автомобили”, каза началникът на гарата в Разград Красимир Ненков.

 

 

Повече гледайте във видеото. 

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.