68,4 процента от избирателите са гласували до 17 часа местно време

Черногорците гласуват днес в оспорвани парламентарни избори, като нито дългогодишната управляваща партия, нито просръбската и проруска опозиция не се очаква да спечелят мнозинство в 81-местния парламент.

Депутати се биха в парламента на Черна гора (ВИДЕО)

54,1 процента от избирателите са гласували до 13 часа местно време /14 ч. българско/, съобщи пресслужбата на Центъра за мониторинг на изборите /CeM/. Това е с 14,2 процента повече в сравнение с предишните парламентарни избори през 2016 г., се казва в съобщението.

До 17.00 часа на парламентарните избори в Черна гора са гласували 68,4% от имащите право на глас. В черногорската столица са гласували 71% от гласоподавателите.

Основни конкуренти са управляващата проевропейска демократическа партия на социалистите и алианса на предимно просръбски партии "За бъдещето на Черна гора".

Заради пандемията, вотът се провежда при изключителни мерки. Не се очаква нито една партия да получи пълно мнозинство. Право на глас имат 540 хиляди души, а първите резултати се очакват късно тази нощ.

 

Премиерът на Черна гора Душко Маркович гласува още в 9 часа и заяви, че днес е ден, в който Черна гора ще реши да върви напред, по пътя на развитието, в ЕС и НАТО и добави, че не очаква инциденти и нестабилност, предаде Танюг. Маркович каза, че иска този ден да бъде празник на демокрацията в Черна гора, гражданите свободно да изразят политическата си воля и да решат кой ще ги представлява в следващите четири години. Вотът изправя ДПС пред коалиция от предимно сръбски националистически партии, които искат по-близки връзки със Сърбия и Русия.

Президентът на Черна гора подписа спорния закон за вероизповеданията

Водена от университетския професор Здравко Кривокапич коалицията около Демократичен фронт е подкрепяна от влятелната Сръбска православна църква, която провежда ежедневни протести срещу закона, който бе приет през декември миналата година, позволяващ на държавата да конфискува религиозно имущество, чиято собственост не може да бъде доказана.

 

 

Черногорците, които се идентифицират като сърби, са една трета от населението от 620 000 души. Повечето черногорци и сърби споделят един език и православна вяра и много сръбски граждани имат корени и семейства в Черна гора.

Черна гора приема закон, лишаващ Сръбската църква от влияние

ДПС има 42 депутати в 81-местния парламент, но проучвания на общественото мнение сочат, че нито ДПС, нито националистите ще си осигурят абсолютно мнозинство, което ги прави зависими от коалиционни партньори, за да формират правителство.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.