Той беше приет преди два дни от депутатите в черногорския парламент

Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа указ за обнародване на Закона за вероизповеданията, съобщава БГНЕС. Преди два дни депутатите в черногорския парламент приеха законопроекта с 45 гласа "за".

Демократичният фронт по-рано днес призова Джуканович да не подписва закона, а да го върне в парламента за доразглеждане. Депутатите от Фронта също предложиха референдум по въпроса.

Черна гора приема закон, лишаващ Сръбската църква от влияние

Преди дни народните представители от Демократичният фронт бяха отстранени от залата на парламента, а някои от тях арестувани, по време на дебатите за законопроекта.

Законът беше приет, след като управляващото мнозинство отхвърли всички близо 100 предложения за поправки, които внесе опозицията. Той предвижда всеки притежател на църковен имот, който го е добил преди 1918 г., да докаже правото си на собственост.

Депутати се биха в парламента на Черна гора (ВИДЕО)

Сръбската православна църква подозира, че новият закон ще доведе до отнемане на нейните имоти. Противници на закона протестираха в няколко града в Черна гора и опитаха да преградят основен път. Около 20 души бяха задържани.