Нова статуя замени опожарената дървена фигура на първата дама на САЩ

Бронзова статуя на Мелания Тръмп беше открита в Словения, където е родена първата дама на САЩ. Фигурата е поставена на мястото на дървената, която беше опожарена лятото. Целта на фигурата е да напомня чуждестранния произход на съпругата на американския президент, който е противник на имиграцията, предаде БТА.

Бронзовата статуя е поставена на дънера на отсечено дърво в поле до Севница, град в Източна Словения, където Мелания е прекарала детството си. Първата дама на САЩ е изобразена как маха с ръка за поздрав.

Тя всъщност е карикатура, поръчана от американския художник Брад Дауни, който е искал да бъде създаден "непаметник". Той обясни пред АФП, че е искал с нея да разкритикува политиката на Тръмп, напомняйки му, че собствената му съпруга е имигрантка.

Мелания Тръмп с нов брачен договор

Дауни поръчал миналата година статуя, изобразяваща бившата манекенка в прословутата й небесносиня рокля, на словенски занаятчия на име Алеш Жупевц, роден в същата година и в същата болница като Мелания. Грубата дърворезба бе веднага сравнена от местни с плашило. Статуята бе изгорена от неизвестни лица през лятото. Затова Дауни възложи да бъде направено копие от по-солиден материал.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си