Анализ на "Дойче веле"

На фона на търговска война със САЩ и забавяне на световната икономика поради пандемията COVID-19, Пекин спешно търси изходи от кризата, анализира „Дойче Веле“.

През следващите няколко години Китай възнамерява радикално да преориентира икономиката на страната. А именно да намали зависимостта си от износа и вместо това да разчита на стимулиране на вътрешното търсене на китайски продукти и услуги.

ТЕЖКА ИНФЕКЦИЯ: Хиляди покосени в Китай

Това включва така наречената концепция за „вътрешна циркулация“, разработена от китайските власти в отговор на предизвикателствата, с които Пекин наскоро се сблъска. Търговската война със САЩ силно удари експортно ориентираната икономика на Китай. В допълнение, спадът в световната икономика поради пандемията от коронавирус също не допринася за по-нататъшното разширяване на търговията на Китай на световния пазар.

От евтини стоки до високи технологии

Според плана на ръководството на КНР, страната трябва да се превърне от доставчик на евтини стоки в производител на високи технологии. Първоначалната стратегия на властите, наречена „Произведено в Китай 2025“, предвиждаше до 2025 г. Китай да влезе в средата на класацията на най-големите производители на високотехнологични продукти в света, а до 2049 г. да стане световен лидер в тази индустрия.

Китайски хакери откраднаха данни за ваксини от испански лаборатории

Сега Пекин се опитва да се адаптира към променените условия. Новата концепция за "вътрешна циркулация" ще бъде един от крайъгълните камъни на новия петгодишен план на правителството за 2021-2025 г., който трябва да бъде одобрен на конгреса на Китайската комунистическа партия в началото на 2021 г.

Китай може да загърби "недружелюбните страни"

Според китайското държавно издание Global Times новата стратегия е отговор на Пекин на политиката на американския президент Доналд Тръмп, насочена към разделяне на икономиките на Китай и САЩ.

Кунчев ще поиска удължаване на извънредната обстановка с два месеца

Китай може да бъде принуден да загърби трите „недружелюбни държави“ - САЩ, Канада и Австралия и да се съсредоточи върху задълбочаването на сътрудничеството със страни в Европа, Азия и Африка, по-специално такива търговски блокове като АСЕАН и ЕС. Освен това Пекин ще продължи да финансира активно инфраструктурни проекти като част от инициативата „Нов път на коприната“, транспортен коридор между Китай и Европа, пише авторът на публикацията Ли Хонг.

Китай зависи от вноса на микрочипове от САЩ

В същото време Китай не възнамерява да изостави целта си да стане световен лидер във високите технологии. В момента обаче Китай е силно зависим от вноса на микрочипове за мобилни устройства от САЩ.

Поради санкциите от Вашингтон, най-големите производители на чипове в света - например американската компания Qualcomm и тайванската TSMC - вече не могат да доставят своите продукти на китайската компания Huawei. На този фон Китай няма да има друг избор, освен да създаде собствено производство на микросхеми, пише професорът от Пекинския университет Яо Янг в коментар за вестник China Daily.

Залагане на формиране на средна класа

Междувременно си струва да се отбележи, че всички предишни опити на Пекин да увеличи дела на вътрешното потребление в структурата на икономиката на страната бяха неуспешни. През 2019 г. тази цифра в Китай е била под 40% от БВП, докато в САЩ тя е била 66%.

14% от доброволците, изпробвали руска ваксина, имат оплаквания

Според Global Times, през следващите години Пекин ще продължи да увеличава инвестициите в местната инфраструктура. Това важи и за селските райони, чиито жители все още не са усетили някакви специални ползи от „китайското икономическо чудо“.

За да се стимулира вътрешното потребление, покупателната способност на работещите в индустрията и услугите трябва да се увеличи значително. Продължаващият растеж на средната класа в дадена страна е от ключово значение за реализирането на стратегията за „вътрешна циркулация“, казва Ли Хонг.

Китайците са свикнали да спестяват пари за бъдещето

Но ще помогне ли гигантската инвестиция да преориентира китайската икономика? Анализаторът на Commerzbank Бернд Вайденщайнер е скептичен към плановете на китайските власти. „Китай едва ли ще се превърне в„ потребителска икономика “през следващите години“, казва той в скорошно проучване по темата.

„Големите различия в доходите и демографските проблеми, по-специално намаляващото население в трудоспособна възраст, ще възпрепятстват растежа на вътрешното потребление, особено предвид факта, че поради ниското ниво на пенсиите жителите на страната ще продължат да се опитват да спестяват прилични суми за в бъдеще“, пише експертът.

Ръстът на вътрешното потребление в КНР влияе отрицателно върху износа

Подобно мнение споделя и американският икономист Майкъл Петис, който дълги години преподава в Пекинския университет. Ако концепцията за "вътрешна циркулация" може да бъде приложена, ръстът на вътрешното потребление ще се отрази негативно на търговията на Китай с чужди страни, пише той в коментар за Financial Times.

Досега Китай е успял да поддържа високи темпове на икономически растеж главно поради факта, че китайските работници печелят сравнително малко и страната на практика няма мрежа за социални осигуровки, обяснява Петтис. Според него това е основният проблем на властите. Китай ще може да разчита на вътрешното потребление като двигател на икономическия растеж само ако заплатите на обикновените граждани се повишат. А това от своя страна ще доведе до повишаване на цените на китайските стоки, което ще намали тяхната конкурентоспособност на световния пазар, обобщава експертът./ БГНЕС

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.