Близо милион жители на испанската столица - под карантина

Протести в Мадрид срещу частичната карантина. Жителите на кварталите, на които бяха поставени ограничения, ги обявиха за дискриминационни. От понеделник влязоха в сила забрани, които засягат близо 1 милион души в испанската столица. Те нямат право да напускат домовете си, освен ако не отиват на работа или на лекар. Карантината засяга най-вече бедните квартали. Част от жителите им смятат, че са нарочени от властите.

„Това е несправедлива и престъпна мярка, която налага сегрегация. Ние сме засегнати всички заедно и трябва да се справим с тази ситуация заедно”, заяви един от жителите на Мадрид.

„Въведените нови мерки от властите в Мадрид са несправедливи. Няма никакъв смисъл в това да можеш да ходиш на работа в друг район, но да не можеш да пазаруваш. Ако си заразен, можеш да заразиш други хора на работа или да самият ти да се заразиш. Това е напълно несправедливо и дискриминиращо”, недоволства една от жителките на испанската столица.

„Какъв е смисълът да хората да бъдат затваряни, но да им се позволява да ходят на работа в претъпканото метро?”, възнегодува друг от поставените под карантина квартали.

COVID-19: Протести в Мадрид срещу новата карантина (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 От управата на града отговориха, че нивата на зараза в „Байекас” са 6 пъти по-високи от тези в кварталите на богатите като „Чамбери”. Една трета от случаите на коронавирус в Испания са именно в Мадрид. А страната е с най-много заразени в цяла Западна Европа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.