Болниците в столицата на Нагорни Карабах е пълна с ранени

Усложнява се положението в Нагорни Карабах. Армения обяви, че изтребител на Турция е свалил техен боен самолет. Анкара обяви новината за "абсолютно невярна".

Повече от 100 са жертвите на боевете досега. Не е изключено броят им да е по-голям, защото и двете страни публикуват данни с неясна достоверност. Но и от двете страни има убити и ранени цивилни, както и разрушени домове.

Болниците в столицата на Нагорни Карабах е пълна с ранени. Мъже, жени и деца с травми, понесени от артилерийски обстрел и бомбардировки. Никой не може да каже колко са цивилните жертви, но със сигурност има такива и от двете страни.

"Изведохме децата, за да отидем да се скрием. Не успяхме. Едно от децата ми, 9-годишната ми дъщеричка, беше убита. Дали от снаряд или бомба, момченцето ми е тежко ранено. Жена ми също е в болницата. И тя е ранена”, каза Игор Кеворкян, жител на Нагорни Карабах.

КОНФЛИКТЪТ В НАГОРНИ КАРАБАХ: Международната общност помирява двете страни

Селищата по-близо до боевете също са под обстрел. Много хора бягат, преди да се окажат обградени от бойните действия.

"Събудих се рано сутринта, когато осъзнах, че обстрелват нашето село. Казах на най-големия ми син да събере по-малките деца. Облякохме ги и избягахме. Дойдохме директно в детската болница в столицата”, каза Едуард Навасардян, жител на Нагорни Карабах.

На фронта сраженията продължават с пълна сила. И двете страни показват видеозаписи на успешни атаки срещу врага. Те се обвиняват една друга в първоначалната агресия, дала начало на боевете. И всяка от тях обявява, че врага е понесъл много жертви, техните са значително по-малко, а боевете се развиват в тяхна полза. Засега призивите на международната общност за спиране на боевете и начало на нови преговори, остават без резултат.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.