Полша отбелязва днес своя Национален празник

Полша отбелязва днес своя Национален празник - Деня на независимостта, но заради коронавирусната епидемия не са насрочени масови прояви, предадоха ТАСС и АП.

Поляците продължават да протестират срещу затягането на режима за абортите

Сутринта имаше само скромни церемонии, като ръководителите на държавата присъстваха на литургия и положиха цветя на Паметника на Незнайния воин. Следобед, въпреки забраните за събирания на повече от пет души на едно място, във Варшава започна т.нар. Марш на независимостта, организиран всяка година на тази дата от националистически и десни организации. Демонстрантите, носещи полски флагове и факли, преминаха по централните улици на столицата сред пукота на бомбички. Някои от демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията и хвърляха факли по органите на реда, екипирани за борба с масови безредици. Засега няма данни за арести или ранени, но се чуваха сирени на линейки, приближаващи мястото на сблъсъците.

Хиляди отново протестираха срещу забраната за аборти в Полша

Към участниците в проявата се бяха присъединили рокери и автомобилисти, тъй като първоначално бе обявено, че демонстрацията ще бъде с автомобили и мотоциклети. Градските власти приканваха хората да не участват в марша, който става по време, когато в Полша има масови протести срещу затягането на законовата забрана за абортите.

Денят на независимостта е обявен за празник в Полша през 1937 г. и се отбелязва на датата на сключването на примирието в Първата световна война, след която поляците възстановяват своята държавност. Комунистическият режим след 1945 г. премахва този празник, но той е възстановен след 1989 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА