Целта на витамините е да стимулират вродения имунитет, подчерта специалистът

„В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират. Въпросът е доколко те са ефективни. Витамин D остава основно средство за стимулиране на естествения имунитет. А той има много мощни възможности да се справи с една инфекция”, заяви в ефира на „Здравей, България” имунологът акад. д-р Богдан Петрунов.

Доц. Ангел Кунчев: Мерките няма да бъдат разхлабени рязко на 21-ви декември

За себе си специалистът е предприел стимулация с полибактериален имуностимулатор, който може да бъде намерен във всички аптеки у нас. На негова база са направени и много продукти.

„Всички тези средства се взимат, когато човек е клинически здрав. Те са опасни, когато пациентът вече е с инфекцията на коронавируса, защото може да засилят цитокиновата буря”, предупреди акад. Петрунов.

Той прогнозира и кога ще започне имунизацията на българското население срещу COVID-19.

„За да влязат ваксините, те трябва да бъдат одобрени. Подадени са документи и се разглеждат, но мисля, че по-рано от пролетта на следващата година ние няма да започнем имунизация на населението”, каза той.

Проф. Чорбанов: Пълният локдаун не спира разпространението на вируса

Имунологът подчерта, че за ваксините срещу коронавирус, които са познати към момента, не знаем основни неща – предпазват ли от заразяване с вируса, ще намалят ли смъртността и ще спрат ли разпространението на инфекцията.

„Нито една от фирмите не е отговорила на тези три важни въпроса. Няма никакво съмнение, че ще има повторно заболяване. Никой не може да каже каква ще е ефективността на имунитета, защото никой не го е видял. Никой не може да каже и колко ще продължи имунитетът”, обясни акад. Петрунов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.